Zikir Yang Membebaskan Diri Dari Azab Api Neraka

Bagi mereka yang mengetahui apa itu neraka, mereka yang pernah dengar apa itu azab api neraka dan mereka yang menyakini dia akan pergi ke negeri akhirat maka dia tidak akan memejam mata, mengabaikan amalan-amalan seperti ini kerana umum mengetahui azab api neraka Allah سبحانه و تعالى‎ ini satu azab dimana tidak ada sesiapa pun yang boleh tanggung.

Maka, lazimilah zikir ini 4 kali pada waktu pagi, dan 4 kali pada waktu petang walaupun sekali seumur hidup. Semoga Allah سبحانه و تعالى‎ dengan rahmatNya menyelamatkan kita daripada azab api nerakaNya.

ZIKIR MEMBEBASKAN DIRI DARI AZAB API NERAKA

Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda:

Maksudnya “Barangsiapa ketika waktu pagi dan petang hari membaca doa ini

MAKSUDNYA:

Ya Allah, sesungguhnya aku berada di pagi (petang) ini bersaksi atas-Mu, dan kepada para pembawa Arsy-Mu, kepada semua malaikat, dan kepada semua mahkluk-Mu, bahwa Engkau adalah Allah yang tidak ada Tuhan selain Engkau semata, tidak ada sekutu bagi-Mu. Dan Muhammad adalah hambā dan Rasul-Mu.

maka Allah سبحانه و تعالى‎  akan membebaskan seperempat tubuhnya dari neraka,

dan barangsiapa mengucapkannya sebanyak dua kali maka Allah سبحانه و تعالى‎  akan membebaskan separuh tubuhnya dari neraka,

dan barang siapa yang mengucapkannya sebanyak tiga kali maka Allah سبحانه و تعالى‎  akan membebaskan tiga perempat tubuhnya dari neraka,

dan barangsiapa membacanya sebanyak empat kali maka Allah akan membebaskan semua anggota badannya dari neraka”.

NOTA:

Pada waktu petang, ditukar أصبحت kepada أمسيت… dibaca اللهم إني أمسيت … hingga ke akhirnya.

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

Related articles