Serius Sedap! Ini Cara Buat Crab Rangoon. Dah Siap, Sekelip Mata Habis Dimakan

Crab Rangoon ni antara rsei yang pernah viral sebelum ni. Bahan dan cara nak membuatnya pun mudah dan ringkas. Sangat sesuai dimakan bersama-sama ahli keluarga hujung-hujung minggu ni. Tapi jangan terkejut, bila dah siap habis sekelip mata je.

Jadi disarankan buat la banyak-banyak sikit. Boleh bagi kat jiran sekali. Hah gitu. Ok, resepi crab ranggon ni ada pelbagai, cuma bahan utamanya dalam 5 bahan sahaja. ikutlah nak tambah apa-apa yang patut na. Mari ikuti perkongsian di bawah ini.

ARTIKEL BERKAITAN : Resepi Nasi Goreng Viral, Simple Tapi Rasa Sedapnya Memang Padu!

CARA BUAT CRAB RANGOON

Serius memang sedap, ramai yang dah terjebak katanya. Ada yang kata buat bercinta, makan sekelip mata. Apa pun ini crab rangoon ni kena cuba sebab memang sedappp. Resepi ada kat bawah ye..

BAHAN-BAHAN :

  • Kulit Wantan/Popia
  • Crab Stick
  • Cream Cheese
  • Bawang Putih
  • Daun Bawang
  • Perasa (garam, lada berperisa, garlic powder dll)

CARA-CARA PENYEDIAAN :

1. Potong dadu/halus crab stick, bawang putih dan daun bawang.

2. Sediakan satu bekas, masukkan bahan yang dipotong bersama cream cheese dan bahan perasa.

3. Gaul kesemua bahan-bahan tadi sehingga sebati dan sekata.

4. Kemudian sediakan kulit wantan (jika tiada boleh guna kulit popia). kepalkan inti bahan diatas kulit wantan dan bentukkan/balutkan.

5. Seterusnya panaskan minyak dan gorengkan dengan api perlahan sehingga kulit wantan menjadi keemasan. Angkat dan boleh dihidangkan.

SIAP!

Boleh makan bersama sos cili/sos thai ikut kesukaan masing-masing.

TAMBAHAN :

  • Kalau nak letak Cili pun boleh juga.
  • Masukkan pes tomyam sikit sedap ni.
  • Crab Stick boleh ganti dengan telur rebus Kalau korang VEGETARIAN
  • Boleh guna isi ayam dan ikan/tuna

Sumber/Foto : Mas Cotek

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk artikel dan tips-tips menarik


Viral Malaysia Ku

Related articles