Sahur Tak Payah Makan Nasi! Ada Sobab Eh

Sebagai rakyat Malaysia, tentu makanan ruji, nasi, yang kaya dengan karbohidrat berfungsi membekalkan tenaga menjadi pilihan utama bagi memastikan tubuh kekal bertenaga mengharungi rutin seharian meskipun berpuasa.

Nasi putih merupakan makanan ruji rakyat Malaysia dan menjadi salah satu pilihan kita untuk mengalas perut ketika sahur.

SAHUR TAK PERLU MAKAN NASI! ADA SOBAB EH

Sahur takyah makan nasik. Ado sobab eh.

Bila makan nasik, gula dalam darāh banyak.
Bila gula tinggi, Insulīn dirembes banyak.
Insulīn banyak sebab nak bawak turun gula.
Insulīn bawak gula turun cepat.

Bila 4 ke 6 jam, gula dalam darah jadi low.
Bila low, perut bunyi mintak nasi balik.
Lepas tu tunggu kawan bawah jambatān.

INI LEBIH BAIK UNTUK SAHUR

Stock up ayam/daging/ikan/makanan laut. Ini lebih baik untuk sahur.

You need protein. Protein mengenyangkan lama, dan akan increase lebih Glucagon. Dalam puasa, Glucagon sahabat anda. Apabila Insulin rendah, Glucagon akan signal hati untuk pecāhkan lemak anda supaya jadi tenaga primary masa gula rendah. Automatic fat burner. Sampai jam 7 malam pun tak rasa lapar sangat.

Add on sayuran atas tanah sikīt supaya microbiome dalam usus besar ada makanan dia. Microbiome sihat, anda sihat.

Cuma, jangan makan sayur dulu esp kalau letak sambal. Satgi cirīt cepat. Betul ni. Lagi lagi kalau ada bendi. Peiiii.

Ada soalan tanya kenapa Pokcik tak saran OMAD aje dan minum air kosong je masa sahur?

Jawapan: Pokcik taknak bagi badan adapted dengan satu rutin semata mata, nanti dia stuck kat situ saja. Lagipun, protein sangat penting untuk nutrition dan Glucagon level yang baik. Better health.

I Have Spoken.
Kredit : Azril Nizam Jamaludin

PENGAMBILAN NASI HARUSLAH BERPADA-PADA KETIKA SAHUR

Maka,

Pengambilan nasi putih bukanlah dilarang, tetapi harus diambil dalam kuantiti yang berpada-pada kerana ia mudah dicerna dan menyebabkan anda kehabisan tenaga lebih cepat berbanding oat.

Apabila tenaga anda semakin berkurangan, anda akan mudah berasa lapar.

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda !

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @genganakmuda dan @viralmalaysiaku

Diolah Oleh : Viral Malaysia Ku

Related articles