Resepi Sup Sayur Tauhu Telur Untuk Segarkan Badan. Nak Kuah Lagi Pekat, Cuma Tambah Tepung Jagung Sahaja

Sup tahu telur antara menu yang simple yang boleh anda buat. Campak-campak dan lebur je dah siap. Ringkas namun rasa marvelous, fresh dan menyelerakan.

Nak-nak pula sekarang ni musim hujan. Sejuk je cuaca. Makan sup panas-panas memang menyelerakan dan menyegarkan. Budak-budak pun suka. Teksturnya yang lembut dan enak. Memang tak puas makan.

Anda suka menu ni tapi tak tahu nak masak macam mana? Boleh cuba resipi perkongsian Khadijah Jaafar ini

SUP SAYUR TAUHU TELUR

Bagi yang suka tauhu telur. Mesti suka dengan sup tauhu telur. Ini memang favourite, ade version yang cair dan pekat. Nak pekat letakkan tepung jagung.

Yang ni version saya lah. Kalau nak cuba boleh cuba ikut resepi ni.

BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN :

  • 2 pek tauhu telur – potong kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/6 bawang holland
  • Isi ayam/udang
  • 1 kiub perisa ayam
  • Brokoli
  • Bunga kobis
  • Lobak merah
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada putih
  • Garam

CARA-CARA PENYEDIAAN :

1. Goreng tauhu.

2. Tumbuk bawang putih dan bawang besar holland. Nak guna bawang merah pun boleh, tapi bagi saya guna bawang holland rasanya lebih sedap.

3. Tumis bawang hingga naik bau.

4. Masukkan air isi ayam/udang dan kiub ayam.

5. Biarkan mendidih masukkan sayur dan tauhu. Kalau suka sayur tu lembut, masukkan sayur dahulu. Saya suka sayurnya tak terlalu lembut, jadi saya masukkan sekali dengan tauhu.

6. Masukkan sos tiram, serbuk lada putih dan perasankan dengan garam. Kalau suka pekat boleh tambahkan air bancuhan tepung jagung.

SIAP!

Anda jangan lupa untuk try buat di rumah, okay!

Sumber/Foto : Khadijah Jaafar

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk artikel-artikel yang lebih menarik

Related articles