Resepi Popia Basah Legend. Lengkap Dengan Cara Buat Sosnya Yang Super Sedap!

Siapa suka makan popia basah? Jika sebelum ini asyik beli je di pasar malam, lepas ni boleh lah cuba buat sendiri pulak di rumah. Tak susah pun sebenarnya. Boleh ikuti resipi popia basah yang sangat mudah di bawah. Gerenti puas hati.

CARA BUAT KULIT POPIA BASAH

BAHAN-BAHANNYA :

  • 2 Cawan tepung gandum.
  • Sebjii telur ayam.
  • 1 sudu besar cuka makan.
  • 1 sudu besar minyak masak.
  • Air secukupnya.

CARA PENYEDIAANYA :

1. Campur dan bancuh semua bahan diatas supaya menjadi adunan yang agak-agak lembik sedikit dari bancuhan untuk membuat jemput-jemput atau cekodok.
2. Perapkan aduna tadi selama 1 jam kemudian barulah disapu di atas kuali tak melekat atau jenis non stick.

Saya sapu pakai kain. Buat kain tu macam bunjut besar penumbuk dan sapu adunan tepung di atas kuali. Sapu nipis-nipis je. Kuali tu tak perlu disapu minyak.

RESEPI SOS POPIA BASAH

BAHAN-BAHAN :

  • 10 tangkai cili kering direbus dahulu.
  • 4 atau 5 biji bawang putih. Kisarkan ia bersama cili kering tadi.
  • 3 sudu besar sos cili.
  • 2 sudu besar cuka makan.
  • 2 sudu kismis atau kurma dan dikisar.
  • 2 sudu gula merah.

CARA MEMASAK :

Tumis semua bahan diatas dan masak sehingga kering.

RESEPI INTI POPIA BASAH

  • Sengkuang yang telah dipotong nipis panjang.
  • Lobak merah dipotong nipis pajang.
  • Taugeh.
  • Udang Kering

CARA MEMASAK : 

Caranya, tumis bawang putih bersama udang kering tadi dan masukkan semua bahan di atas. Perasakan dengan garam dan gula mengikut kesesuaian.

Kemudian apabila semua perkara-perkara di atas telah siap, boleh la mulakan sesi menggulung popia kita. Caranya sapu sos dia dahulu kemudian letakkan inti. Jangan terlalu banyak nanti kulit akan pecah. Isi inti agak-agak je dan boleh tambah kacang tanah goreng yang ditumbuk bagi yang suka.

HASILNYA


Selamat Mencuba!

Nota: Terima Kasih kepada pemilik resipi atas perkongsian ini.

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda !

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda: “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku

Kredit : Rencah Rasa

Related articles