Resepi Nasi Goreng Viral, Simple Tapi Rasa Sedapnya Memang Padu!

Nasi goreng memang sinonim dengan masyarakat kita. Bukan sahaja dijadikan sajian sarapan malah kini nasi goreng dimakan tidak kira waktu pagi mahupun malam. Resepi dan versi pun pelbagai.

Walaupun ringkas, jika bahan-bahan yang digunakan serasi antara satu sama lain ia akan menghasilkaan nasi goreng yang sangat sedap rasanya walaupun ringkas. Antara resepi nasi goreng yang boleh anda cuba ialah nasi goreng viral perkongisan Har Ryea ini.

Jom ikuti perkongsian di bawah ini

ARTIKEL BERKAITAN : Nasi Goreng Cabai Kering. Menu Paling Senang & Sedap!

RESEPI NASI GORENG VIRAL, MEMANG TERLIUR!

Pernah bagitahu sebelum ni yang k.su dapat resepi dari Tik Tok. Tak tau nama sebenarnya nasi gorengnya. Tapi harini k.su ada add-on sotong. APA NAMA NASI GORENG YANG SESUAI YER…

CARA-CARA PENYEDIAAN

1.Tumbuk bawang merah, bawang putih, lada merah & sedikit cili padi hijau..

2. Panaskan minyak, goreng ikan bilis sampai garing pastu ketepikan sikitt..

3. Masukkan telur. Dah masak sikit, hancur-hancur telur tu.. ketepikan jugak..

4. Masukkan bahan-bahan yang dah ditumbuk, tumis hingga wangi & sedikit garing..

5. Masukkan garam, ajinomoto & sedikit serbuk kunyit..

6. Masukkan sotong yang dah dikeringkn airnya dulu.. gaul rata sume bahan-bahan…

7. Pastu masukkn nasi, kacau rata shingga ianya berwap..

8. Alhamdulillah siapp sudah. Sedapppp!

Selamat Mencuba!

Sumber/Foto : Har Ryea

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk artikel dan tips-tips menarik

Viral Malaysia Ku

Related articles