Resepi Kukkra Curry, Kari Ayam Versi Nepal. Kuahnya Pekat & Aromanya Menggetar Selera, Memang Sedap!

Kukkra Curry adalah salah satu masakkan yang berasal daripada Nepal. Kukkra Curry ini lebih kepada masakan kari cumanya yang membezakannya adalah ia tidak menggunakan santan dan daun kari sebagai bahan utama. Bahan utamanya adalah yogurt asli dan daun ketumbar.

Jika anda ingin merasai keenakkan Kukkra Curry ini, ada boleh cuba perkongisan  Aslyna Nor Hassan ini. Resepi ini diajarkan oleh abang iparnya yang berasal daripada Nepal.

Memang sedap sangat dan perlu dicuba. Kuahnya memang pekat, belum masuk lagi aromanya yang menggetar selera. Jom ikuti perkongisan ini dibawah.

ARTIKEL BERKAITAN : Resipi Kambing Peratal, Sesuai Dinikmati Bersama Nasi Atau Roti Kegemaran Anda

RESEPI KUKKRA CURRY ATAU KARI AYAM VERSI NEPAL

Abang ipar saya orang Nepal, dia ada ajar saya masak kari yang berasal dari negaranye. Nama masakkan tu Kukkra Curry atau kita paggil kari ayam. Memang sedap, sebab kari diorang ni lain dari yang lain dan tak pakai santan. Kari ni bukan makan dengan nasi je sedap, makan dengan roti arab pun sedap.

BAHAN-BAHAN :

  • Seekor ayam
  • 5 biji bawang merah*
  • 3 biji bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 4 biji tomato – potong dadu
  • Ubi kentang – terpulang
  • 1 pokok ketumbar – letak lebih lagi sedap
  • 5 sudu yogurt asli – yang tiada perisa
  • 6 sudu penuh serbuk kari.

CARA-CARA MEMASAK :

1. Kisar bahan bertanda (*).

2. Tumis bahan kisar, masukkan tomato, serbuk kari dan kacau sehingga naik minyak.

3. Kemudian masukkan ayam dan kentang serta tuangkan sedikit air.

4. Biarkan mendidih sehingga ayam masak. Kemudian masukkan yogurt.

5. Akhir sekali, masukkan daun ketumbar yang sudah dipotong-potong.

Siap, selamat mencuba!

Sumber/Foto : Aslyna Nor Hassan

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk artikel dan tips-tips menarik

Viral Malaysia Ku

Related articles