Resepi Kuih Bakar Pandan Super Simple Yang Sedap & Lembut, Hanya Bakar Guna Air Fryer Sahaja!

Kuih bakar pandan yang sedap haruslah memiliki kerak atas yang berkaramel, berwarna perang, serta sangat harum baunya hasilnya.

Cara penyediaannya juga mudah dan tidak memerlukan bahan yang banyak, tapi ia menghasilkan kuih yang sangat sedap.

Resepi perkongsian Tsu Feh Sufiah sangat ringkas dan mudah disediakan. Hanya bakar dalam air fryer sahaja. Mari kita ikuti perkongsian beliau dibawah ini.

ADVERTISEMENT

ARTIKEL BERKAITAN : Cara Goreng Ayam Rangup Tanpa Minyak Menggunakan Air Fryer. Memang Menjadi!

RESEPI KUIH BAKAR SUPER SIMPLE

Hanya bakar dalam air fryer sahaja. senang , mudah ,dan cepat. saya share resepi kat bawah ni siapa ada air fryer boleh cuba.

BAHAN-BAHAN :

  • 1 Cawan air daun pandan
  • 2 Cawan santan/1kotak kecil
  • 2 Cawan tepung gandum
  • 1 Cawan Gula
  • 2 Biji telur
  • 1 Sudu kecil garam
  • 1 Sudu kecil esen vanilla
  • 1 Sudu kecil pewarna hijau
  • Sedikit serbuk kulit kayu manis untuk bagi wangi(optional)

CARA-CARA PENYEDIAAN :

1. Blend semua bahan tadi sampai sebati.. Masukkn dlm loyang (loyang airfryer tu tak yah guna baking paper pun takpe sebab tak melekat pun. 

ADVERTISEMENT

2. Bancuhan ni dapat 2 biji kuih bakar tau.. Kira bahagi dua la bancuhan tu. Masukkan je dalam Airfryer suhu 170° masa 45minit .Siap!!

3. Tunggu betul2 sejuk baru potong tau..Nanti bahagian tgh tu akn mendap.. Serius sedap.. Fuhhh bau dia. Selamat Mencuba

ADVERTISEMENT

Sumber/Foto : Tsu Feh Sufiah via Rencah Rasa

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk artikel dan tips-tips menarik

Viral Malaysia Ku

ADVERTISEMENT

Related articles