Resepi Cucur Manis Sticks Ala Churros Versi Kampung Ni Memang Sedap, Rangup Diluar Lembut Didalam!

Cucur manis sticks ini adalah perkongsian daripada Puan E-mah Najmah. Nak membuatnya sangat ringkas. Hanya menggunakan tepung gandum sebagai bahan utama dan 3 bahan sampingan iaitu gula, garam dan minyak masak.

Simple dan menarik kan?

ADVERTISEMENT

Namun hasilnya memang sedap. Rangup diluar gebu didalam. Habis licin diserbu anak-anak.

Mari ikuti resepi cucur manis stick ala churros versi kampung oleh Puan E-mah Najmah di bawah ini.

ARTIKEL BERKAITAN : Cara Buat Kek Pandan Kampung Guna Dapur Gas. Hasilnya Gebu & Sedap!

RESEPI CUCUR MANIS STICK ALA CHURROS VERSI KAMPUNG. SIMPLE SANGAT TAPI CONFIRM SEDAP!

Petang-petang macam ni bila tiba-tiba anak kata dia lapar, mak laju ke dapur selongkar barang.

ADVERTISEMENT

Tengok-tengok yang ada cuma tepung gandum je. Bukan main ligat kepala mak fikir nak masak apa. Maka terjadilah…

Cucur manis sticks!

ADVERTISEMENT

Buat bentuk sticks ni senang, cucur tak akan jadi herot petot. Taklah malu sangat nak bagi laki makan.

Anak-anak pulak rasa macam churros katanya… Hehe. Laju habis dik. Sedap makan petang-petang ni, lagi-lagi kalau hujan. Perghh layannn!

Di sini saya kongsikan resepinya.

BAHAN-BAHAN :

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air
  • 3-4 sudu besar gula
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu kecil garam

CARA-CARA PENYEDIAAN :

Mula-mula masak air, gula, minyak & garam. Masak sampai semua gula larut. Air dah mendidih, tutup api.

Letak tepung dalam bekas yang sesuai. Saya guna tepung gandum cap ros. So far yang ni best, tepung lain kadang-kadang jadi lembik sikit.

Tuang air gula yang dimasak tadi ke dalam tepung.

Kacau-kacau, gaul rata. Tunggu sejuk sikit, uli-uli pulak dengan tangan, nak pastikan semua tepung sebati dengan air gula.

Ni rupa lepas dah uli. Doh ni sepatutnya tak melekat kat tangan ye.

Bentukkan panjang-panjang macam ni, lepas tu potong. Ikut suka nak potong jadi panjang mana. Kat rumah ni anak-anak ramai, kena buat kontot-kontot sikit, bagi dapat banyak.

Panaskan minyak, goreng guna api sederhana. Balik-balikkan, goreng sampai perang ya.

HASILNYA

Dah siap! luar rangup, tapi lembuttt je kat dalam. Kalau nak buat lagi gemuk-gemuk pun boleh je. Atau nak buat bentuk lain, sukati hehe

Cicah pulak dengan sos thai, nyummmm

Churos versi kampung sedap dik, rangup di luar, lembut di dalam

Sumber/Foto : E-mah Najmah

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk artikel dan tips-tips menarik

Viral Malaysia Ku

ADVERTISEMENT

Related articles