Resepi Bebola Ikan Salut Tepung. Makanan ‘Legend’ Yang Penuh Nostalgia

Apabila bercerita mengenai kenangan, makanan juga menjadi faktor untuk kita mengimbau kenangan, nostalgia ketika dulu. Antaranya bebola ikan salut tepung ini. Nostalgia dan kenangan indah zaman sekolah kanak-kanak sekitar 80-an dulu-dulu.

Bebola ikan salut tepung inilah antara menu wajib beli selepas habis waktu persekolahan sementara menunggu bas sekolah. Dijual digerai-gerai tepi pagar luar sekolah. Makan bersama rakan rakan sekelas. Indahnya kenangan lalu kan.

Namun sekarang agak sukar nak jumpa orang jual bebola ikan salut tepung ni. Tapi tak mengapa anda boleh buatnya sendiri dirumah. Bolehlah makan-makan sambil becerita kenangan zaman persekolahan dengan anak-anak.

Jom ikuti perkongsian resepi oleh Nur Masri di bawah ini

ARTIKEL BERKAITAN : Caranya Buat Bebola Ayam Mudah & Sedap, Yang Pastinya Lebih Bersih, Lebih Sihat

RESEPI BEBOLA IKAN SALUT TEPUNG

Makanan nostalgia masa sekolah rendah sekitar thn 80an, lepas balik sekolah sementara menunggu bas sekolah tiba, beli makanan yang dijual di gerai luar sekolah. Bebola ikan salut tepung, tapi yang dijual tu dia Cucuk pada lidi pendek. Sekarang tak pernah jumpa dah. Sekarang banyak dipasaran bebola ikan keluaran Muslim.

BAHAN-BAHAN :

  • Bebola ikan
  • Tepung berempah ( saya guna bestari)
  • Tepung Goreng pisang ranggup

CARA-CARA :

1. Campurkan kedua-dua jenis tepung, masukkan air dan gaul sebati.

2. Masukkan bebola ikan, gaul rata.

3. Panaskan minyak, Goreng bebola sehingga keemasan.

4. Hidangkan bersama sos pencicah.

Selamat mencuba!

Sumber/Foto : Nur Masri

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk artikel dan tips-tips menarik

Viral Malaysia Ku

Related articles