Rasa Nak Makan Loaded Potato Bowl? Ikut Resepi Ni Confirm Menjadi!

Rasanya lepas ni dah takyah susah-susah nak ke drive thru sebab nak beli makanan ni. Sebab dah tahu resepi dia cam mana hehehe.

Jika anda rindu nak makan loaded potato bowl ni, buat je sendiri di rumah menggunakan resipi yang dikongsi oleh Tyra Manan ini. Confirm menjadi!

LOADED POTATO BOWL ALA KFC

BAHAN MASHED POTATO

  • Kentang – 1kg
  • Butter – 100g (potong dadu)
  • Whipping cream – 100ml
  • Air – 50ml (ni bukan untuk rebus kentang tau)
  • Black pepper
  • Garam secukup rasa

CARA-CARA :

Rebus kentang sampai betul-betul lembut. Lepastu campurkan je semua bahan, gaul sampai butter tu cair.

Jangan risau! Rasa dia siyes sedap okies.

BAHAN AYAM :

Ayam dada – Potong dadu
Tepung bestari

CARA-CARA :

Bancuh tepung dengan air lepastu goreng la dalam minyak panas.

BAHAN TOPPING

  • Jagung rebus
  • Cheese yang dibancuh dengan air panas
  • Mayonis

*Jagung tu rebus dulu tapi jangan lama-lama nanti kecut lepastu gaulkan dengan gula & garam sikit.

CARA NAK LETAK DALAM BOWL :

Tyra buat layer-layer tapi kalau korang ikut la nak buat macam mana.

Memula letak mashed potato tu pastu letak sos cheese & mayonis pastu letak lagi potato & ulang step tadi ikut korang nak berapa layer. Last sekali baru letak jagung, ayam goreng & curahkan sos cheese dengan mayonis.

Ok settle dah boleh makan!

Sumber/Foto : Tyra Manan

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda !

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda: “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku

Viral Malaysiaku

Related articles