‘Ramas’ & ‘Perah’ Dulu Pampers Anak Sebelum Pakai, Ini Teknik Yang Ramai Ibu Perlu Tahu

“Ibu-ibu, mak-mak sekelian, ada tak yang macam saya?

Sebelum pakaikan pampers anak, wajib perah dulu.” tulisnya dalam salah satu perkongsiannya yang mendapat sambutan oleh kaum ibu.

,Merupakan ibu kepada anak empat, Alang Narzita berkongsi telah amalkan teknik ‘perah’ pampers selama 11 tahun, iaitu sejak anak yang pertama hinggalah anak ke-4 yang kini berusia 1 tahun 9 bulan.

Mesti ada yang tertanya-tanya kenapa kena ‘perah’ dulu pampers (lampin pakai buang) anak tu kan?

INI SEBABNYA SAYA ‘RAMāS’ DAN ‘PERAH’ DULU PAMPERS ANAK SEBELUM PAKAI

Katanya, memang berbeza daripada pampers yang tidak diramas, kerana pampers baru mempunyai tekstur dan permukaan yang lebih keras dan mungkin sensitif bagi kulit punggung bayi.

Dah menjadi kebiasaaan bagi Alang Narzita untuk ‘memerah’ atau ‘meramās manjā’ pampers kerana ia dapat melembutkan struktur pampers yang dah lama terlipat dalam pek.

“Lampin pakai buang jenama apa pun boleh buat. Sungguhpun pampers dah direka cukup lembut untuk kulit punggung bayi yang sensitif, tapi kalau diperah, diramas, dan direnyuk ‘manja’, spannya akan menjadi lebih lembut. Tidaklah keras sekeping macam mula-mula baru keluar dari pek.” jelasnya.

Menurut komen, pampers jenis pants pun boleh dibuat begini. Bila anak pakai, tak bocor dan selesa mengikut bentuk punggung bayi. Kulit anak pula mon.tok dan licin sebab ianya lebih lembut.

Rata-rata, ramai yang tertarik dengan petua ini dan tak pernah terfikir untuk berbuat demikian. Tak kurang juga yang dah lama mempraktikkannya juga dan amat berpuas hati dengan cara ini.

JANGAN RISAU, IA TAKKAN BOCOR

Ada juga yang bertanya sama ada pampers akan menjadi bocor jika berbuat demikian. Jawapannya, sama sekali tidak kerana kebanyakan jenis pampers memang direka dengan ciri ketahanan. Apapun, janganlah terlalu kasar pula ya.

Ini sekadar perkongsian pada yang sudi. Sama-sama share ilmu dan petua.

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku

Disediakan oleh : Viral Malaysiaku
Sumber : Alang Narzita via Sirap Limau

Related articles