Petua Masak Sambal Tumis Yang Sedap, Tos Air Bawang Yang Dikisar!

Sambal tumis adalah sejenis masakan bersambal yang digermari oleh ramai orang. Sambal tumis biasanya mengguna kan ikan bilis sebagai bahan utama nya namun begitu selain daripada ikan bilis, udang,sotong basah, sotong kering malah petai dan jering juga adalah di antara bahan-bahan yang sering digunakan bersama di dalam sambal tumis ini.

Jarang kita jumpa orang yang tidak makan sambal, bagi sesetengah orang pula wajib makan bersama-sama sambal.. barulah puas. Pembangkit selera katanya. Itu yang bertambah tambah bila makan, terutamya sambal itu sedap dan sangat kena pula kat tekak. Lazatnya tidak terkata.

ADVERTISEMENT

Namun tak semua yang mahir buat sambal tumis yang sedap. Perkongsain oleh Dya Mira ini boleh ada praktikkan dalam menghasikan sambal yang sedap. Jom ikuti perkongsian ini kerana ada petua khas untuk menghasilkan rasa sambil lebih sedap.

CARA MASAK SANBAL YANG SEDAP

1. Cili kering yang hendak digunakan digunting, buang biji dan direbus dulu. Tos.

ADVERTISEMENT

2. Basuh cili direbus tadi sampai bersih dan kisar dengan 2 biji bawang besar.

ADVERTISEMENT

3. Tumis cili sampai naik minyak atau pecah minyak.

4. Letak asam keping atau asam jawa, garam, gula, secukup rasa. Kena cukup rasa tau asam, gula, garam. Baru sedap.

5. PETUA UNTUK SAMBAL IKAN BILIS SEDAP

kisar bawang besar dalam 3-4 biji kemudian tapis untuk asingkan air bawang. Tumis bawang yang ditapis tadi sampai kekuningan baru masukkan cili kisar. Rasa sambal akan lebih sedap manis-manis.

Selamat mencuba.

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda !

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami @viralmalaysiaku

Oleh : Viral Malaysia Ku
Sumber/Foto : Dya Mira

ADVERTISEMENT

Related articles