Pastikan Basuh Pingan Mangkuk Sebelum Tidur. Kenapa? Ini Sebabnya..

Pesan Kat Orang Rumah, Sebelum Tidur Pastikan Pinggan Mangkuk Dibasuh Dan Buang Sampah Dulu. Kenapa? Ini Sebabnya..

Dalam banyak-banyak kerja dapur, bab membasuh pinggan mangkuk dan buang sampah ni kerja yang agak remeh dan ramai yang suka bertangguh. Ada yang suka biar berlonggok dan ‘kumpul’ pinggan mangkuk banyak dalam singki barulah datang ‘mood’ nak cuci. Ataupun dibiarkan sehingga keesokkan harinya. Buang sampah pun begitu juga.

Ada sebab tertentu sebenarnya, kenapa sebelum tidur kita mesti pastikan dapur kita dalam keadaan bersih. Ini kerana ia merupakan amalan dimurahkan rezeki.

Oleh itu, sebelum tidur pastikan pinggan mangkuk, cawan-cawan, bekas kotor mesti dibasuh sebelum melelapkan mata. Sisa-sisa makanan dan sampah mesti dibuang. Jangan biarkan dapur ko-tor sebab sisa makanan tersebut akan jadi makanan syai-tan. Bahagian Sinki mesti bersih.

Bahkan ia juga bertepatan dengan ajaran islam :

“Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak dibasuh. Makruh dan mewarisi kepa-paan. Pastikan semua pingan mangkuk, periuk belanga, cawan dan bekas makanan dicuci sebaik sahaja selesai digunakan. Sisa-sisa makanan yang dibiarkan di dalam bekas makanan semalaman tanpa dibersihkan adalah menjadi habuan syai-tan, kerana syai-tan suka kepada makanan yang ko-tor dan bu-suk.”

Tonton Video Ini : Kenapa cuci pinggan mangkuk sebelum tidur? | Ustaz Kazim Elias

Related articles