Kerepek Gunting Air Tangan Mertua Paling Sedap, Resepi orang Dulu-Dulu. Tak Berhenti Kunyah Dibuatnya!

Kerepek Gunting antara snek hidangan ringan tradisonal masih ada pada hari ini. Hidangan warisan masih diminat ramai sehingga ke hari ini. Rasanya yang rangup dan pesan terkadang buatkan kita tidak sedar hampir sebalang dikunyahnya.

Nak menyediakannya juga agak mudah seperti yang dikongsikan oleh Haniza Angah Ija ini. Resepi orang dulu-dulu.Nak menyediakan boleh menggunakan mesin mee. Jika tiada boleh guna cara original, canai nipis dan gunting, macam stail dulu-dulu.

Mari ikuti perkongsian dibawah ini.

ARTIKEL BERKAITAN : Som Som Sagu Lembut Bergedik & Sedap Pula Tu. Nah, Opah Kongsikan Resepinya!

RESEPI KEREPEK GUNTING

Tolong mak mertua buat ni. Sapa suka makan ni…layannn ja dok depan tv..hehe

Memandangkan ramai minta resepi.. Ni resepinyaa

BAHAN-BAHAN:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 10 tangkai cili kering (*)
  • 2 sudu besar udang kering/udang kepal (*)
  • 1/2 sudu kecil jintan manis (*)
  • 1/2 sudu kecil jintan putih (*)
  • Secubit garam
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 120ml air – campurkan sikit-sikit masa menguli
  • Sedikit daun kari – guna masa menggoreng
  • Minyak untuk menggoreng

(* dikisar)

CARA MEMASAK:

1. Satukan bahan-bahan (*) dan kisar kering hingga menjadi seperti serbuk.

2. Masukkan bahan kisar ke dalam tepung.

3. Tambahkan garam dan minyak masak. Gaul rata.

4. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sampai adunan menjadi kenyal. ( adunan akan jadi macam doh karipap)

5. Buat doh-doh kecil untuk memudahkan proses mencanai.

6. Canai doh tadi menjadi nipis dan panjang. Tabur tepung supaya permukaan doh tidak berminyak dan melekat.

7. Potong nipis menggunakan pisau. Doh juga boleh digunting.

8. Tabur sedikit tepung supaya doh yang digunting tidak melekat.

9. Panaskan minyak dengan banyak dan goreng bersama daun kari sehingga garing.

10. Angkat dan sedia untuk dinikmati.

Sumber/Foto : Haniza Angah Ija

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk artikel dan tips-tips menarik

Viral Malaysia Ku

Related articles