‘Jangan Risau Hari Esok’ , Kita Hanya Tetamu, Allah‎ Pula Tuan Rumahnya

Apa yang anda sedang rīsaukan tu ?

Betul, hidup ini banyak ujīannya. Tetapi ujian Allah سبحانه و تعالى‎ itu bukan punca kita hilang ketenangan. Punca sebenar hilang tenang ialah apabila kita sālah cara melihat ujian itu.

Kita hanya tetamu, Allah سبحانه و تعالى‎ pula tuan rumahnya.
Lapangkan dadamu pada takdirNya.

Jom tenangkan hati dulu dengan tausiyah Syeikh Omar Abdul Kafi ini.

Jemput share jika bermanfaat ya

Takdir itu bukan berdasarkan aturan kita. Kita usahakan dunīa seperti yang kita mahu.

Contohnya, apa yang kita nak (mahukan) ?

Cuaca elok sepanjang tahun, 20 darjah kelembapān. Siapa yang cakap pada kita begitu? Pastinya Rutob (Kurma Basah) tidak akan tumbuh kecuali dalam cuaca yang sangat pānas. Beberapa buah dan tumbuhan tidak akan tumbuh melainkan dalam cuaca yang pānas.

Lihat!

Mao Zedong – 1958 ( Pemimpin Chīnā ) . Di sana ada burung pipīt , burung pipīt ini merosākkan seluruh sawah padi , tanama dan hasil agrikultur Chīnā pada ketika itu. Jutaan rakyat keluar mengetuk kuali sepanjang hari di setiap kawasan di Chīnā. Jutaan pemuda Chīnā keluar mengetuk kuali. Kesannya pipit itu tidak dapat rehat di pokok dan sarang , burung pipit itu kekal terbang sehingga jatuh mātī semuanya.

Selepas beberapa hari belalang menyērāng hasil tanaman Chīnā, belalang tersebut makan semua sekali termasuk sekali dengan sarang.

Kenapa?

Burung pipit makanannya adalah belalang, apabila populasi burung pipit habis , maka populasi bilangan belalang menjadi semakin banyak . Biarkanlah ekosistem itu seimbang seperti yang Allah سبحانه و تعالى‎ ciptakan .

Maafkan saya ..

Seorang wanita tua yang sudah tua , suaminya pun tua . Takkan lah suaminya tidak tua ? Jika suaminya umur 70 tahun, takkanlah dia masih umur 30 tahun ?

semuanya akan beransur tua ..

Pergilah kepada doktor yang merawāt kulit , minta nasihat doktor itu ini . Adakah kita anggap tua itu kēsusāhan ?

Saya anggap tua itu kelapangan . Kenapa ?

Minda dah tenang, ibadah bertambah , adab bertambah baik , lisan lebih terjaga .

Tetapi ketika ita muda , kebanyakkanya risau pelbagai perkara ( rīsau memikir kan pelbagai perkara kehidupan )

SubhanaAllah , tua itu rahmat

Saya ingin katakan , takdir itu bukan berdasarkan aturan kita . Bukan kita yang mengaturnya.. tidak .. tidak ..

Apa yang kita rancang dan tidak rancang , apa yang kita pilih dan tidak pilih . Allah سبحانه و تعالى‎ jua lah yang cipta yang Dia kehendaki . Pilihan Allah سبحانه و تعالى‎ jua lah segala-galanya .

Kita sepanjang hidup di dunia ini , sebagai suntikan iman . Kita semua hanyalah tetamu di dunia ini .

Tetamu siapa ?

Tetamu Allah سبحانه و تعالى‎ , kita adalah tetamu di negeri Allah سبحانه و تعالى‎ . Kita tetamu Allah سبحانه و تعالى‎ di negeri ini . Tetamu tidak perlu bimbang urusan Tuan Rumah . Rezeki dan umur telah tercatat . Demi Allah yang tiada Tuhan selain-Nya .

Sekiranya pērompāk yang mencūrī atau pēnīpu yang berdūstā atau orang penting yang menerima rasūāh dan ambil jutaan duit sekiranya mereka bersabar pasti rezeki akan datang secara halal

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda !

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @genganakmuda dan @viralmalaysiaku

Oleh : Viral Malaysia Ku

Related articles