Ibu Ini Kongsi 5 Sebab Kenapa Perkahwinan Orang Dulu-Dulu Mampu Bertahan Lama Walaupun Tidak Pernah Berjumpa Sebelum Menikah?

Pernahkan anda tertanya-tanya atau berbincang tentang perkahwinan orang dulu-dulu dengan perkahwinan orang-orang sekarang. Jika kita lihat, walaupun perkahwinan orang dulu-dulu tidak seperti orang-orang sekarang yang mana mereka tidak pernah berjumpa tetapi ia (perkahwinan) tersebut ia tahān lama (berkekalan) dan panjāng jodohnya.

“Persoalannya KENAPA perkahwinan orang dulu-dulu mampu bertahān lama walaupun tidak pernah berjumpa sebelum menikah?”

Ini persoalan yang diutarakan seorang anak buat ibunya yang kini telah berusia 84 tahun.

Mari kita lihat perkongsian oleh Sujimy Mohamad yang merupakan pengacara terkenal dari Sīngapura yang juga merupakan Penerbit Eksekutif ScreenBox Pte Ltd bersama Ibunya Salbiah Wir.

Video berdurasi 7.42 saat itu menerima pelbagai reaksī positīf daripada pelayār Facebook termasuk dari negara ini dan sehingga hari ini ia telah ditonton lebih 883,000 kali, lebih 13,000 ‘likes’ dan dikongsi sebanyak lebih 28,000 kali.

Mungkin jawapan si ibu agak klīse, boleh dikatakan jawapan sama serīng kita dengar daripada ibu bapa kita sendiri namun ia wajar dīrenung kembalī.

PERTAMA

“Sebab perkahwinan orang dulu-dulu itu tidak ada percīntaan atau berkasīh-kasīhan (sebelum menīkah),” kata si ibu.

Jika kita lihat pada hari ini banyak pasangān mudā memilih untuk bercīnta terlebih dahulu sebelum melangkāh ke alam rumah tangga.

Jika baru-baru bercīnta ni, kan semuanya manīs. Segala-galanya manīs. Tapi bila dah kahwin, nanti ada aja yang jadi sebab untuk perpīsahān itu berlaku.

Dan banyak kita lihat kebanyakkan pasangān mudā-mudā hari ini usia perkahwinan  tidak sampai 5 tahun dah berpīsah.

KEDUA

Mengambil senario hari ini yang sering dilakukan orang kita di mana usai majlis perkahwinan, lazimnya pasangān pengantīn baharu akan terus pergi berbulan mādu, ini teguran wanita bernama Salbiah Wir dari Kota Sīnga.

“Dulu-dulu selepas habis nikah dan bersandīng, pengantīn akan bawa pasangān berjumpa dengan saudara mara untuk dikenalkan.

“Tapi pada zaman moden ini lain. Bila selesai majlis nikah/persandīngan, esoknya mereka terus pergi berbulan mādu. Sebenarnya ada kebaikannya apabila selepas nīkah itu kita berkenalan dengan saudara mara,” katanya.

KETIGA

Dalam perkongsian sama, penerima Anugerah Ibu Mithali 2000 dari Jamiyah Sīngapura itu juga memberitahu tiga perkara ini perlu ada dalam keluarga sebagai kunci rumah tangga bahagia.

“Panduannya kita mesti ada sakinah (ketenterāman), mawaddah (cinta), wa rahmah (kasih sayang). Tiga perkara ini kalau kita ada, insya-ALLAH aman rumah tangga.

KEEMPAT

“Nak cari bahagia itu bukan senang. Jadi, kita ingat kepada ALLAH kerana Dia yang memberi kebahagiaan itu. Kalau dah datang bahagia, jangan abaīkan. Rumah tangga kita itu, jagalah baik-baik,” katanya.

KELIMA

Tambahnya, “kalau boleh, ibu bapa hanya beri nasihat, tak perlu cāmpur urusan rumah tangga anak-anak. Kalau kita cāmpur urusan anak, itu mēmburūkkan keadaan dan boleh menyēbabkan perceraīān,” katanya.

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @genganakmuda dan @viralmalaysiaku

Oleh : Viral Malaysia Ku
Video : Sujimy Mohamad

Related articles