‘Deep Clean’ Tilam Guna Cara Ini Untuk Elak Anak Kerap Batuk Dan Selesma

Dalam sehari dianggarkan satu pertiga daripada rutin harian seseorang dihabiskan dengan tidur di atas katil. Kebiasaannya kita akan menukar sarung bantal dan tilam seminggu sekali atau pun sebulan sekali.

Walaupun sudah menukar cadar namun tanpa kita sedari kotorān pada tilam kita kerap abaikan. Persoalannya, adakah kita benar-benar yakin bahagian dalam tilam yang digunakan selama beberapa tahun bebas daripada hamā dan kumān?

Perlu diketahui, tilam sepatutnya dibersihkan sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh empat bulan malah terdapat teknik tertentu digunakan bagi memastikan tilam anda bebas daripada kotorān.

Ini kerana tilam terdedah kepada pencemaran seperti debu, peluh, kulit māti dan kelemumur selain kelembapan bilik yang tinggi membuatkan kulāt dan hāma senang berkembang.

Tidak cukup dengan itu, ia boleh menyebabkan alāhan kepada manusia seperti selesemā, badan gātal-gātal sekaligus menjejaskan kualiti kesihatan dan tidur anda.

Benar agak sukar untuk mencuci tilam kerana saiznya yang besar dan berat menyebabkan ramai mālas melakukannya.

Jangan bimbang, perkongsian ini akan tunjukkan step by step on how to deep clean your mattress

CARA NAK BERSIHKAN TILAM DARI KUMAN

1) Vacuum tilam guna kepala vakum yang kecik muncung tirus tu (tak guna untuk vacum lantai)

2) Hilangkan stain dekat tilam : terpulang la pakai cara apa pun.. for me lebih suka letak baking soda, sembur dengan cuka biarkan seketika, gosok dengan kain ( boleh skip step ni kalau tilam tak kotor)

3) Tabur baking soda biarkan dlm 4-6 jam..untuk serap moisture and odour

4) Vacum lebihan soda bikarbonat yang di taburkan tadir

5) Spray dettol + air


6) Anginkan tilam dengan bukak tingkap semua

Dah siap.. senang kan?

Selamat mencuba! Semoga bermanfaat!

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku


Oleh : Viral Malaysia Ku
Sumber : Syuhaidah Asmaa Khalid, mstar via mimbar raudah

Related articles