Cara Wanita Ini Melawan Sikap ‘Baran & Mudah Marah’ Sangat Berinspirasi

Orang tanya saya, macam mana saya control baran.

Ya, dulu saya baran. Luar biasa juga. Tanyalah suami saya, tuan Akmal. Benda kecil pun saya mudah berang.

Awal perkahwinan dulu saya pernah tanya suami saya, angkat baju tak? Masa tu dah maghrib. Suami saya jawab tak, sebab saya tak pesan.

Terus saya meneng-king, saya kata habis semua benda saya kena buat sendirilah? Serius keluar suara lelaki masa tu. Sambil angkat baju, saya mende-ngus kuat sambil muka menyi-nga. Campak kasar baju-baju ke katil.

Kemudian, apa yang jadi lepas tu saya akan mudah be-rang. Kalau anak buat perangai, memang kenalah dengan saya. Kalau memu-kul, boleh berbi-rat dibuatnya.

Ma-rahnya bersambung-sambung. Kalau boleh nampak do-sa, agaknya berbakul-bakul penuh.

Bila saya decide nak lawan balik #depres-sion dan #anxiety, saya kena buang semua benda-benda nega-tif termasuklah sikap baran.

Tuan Akmal nampak progress saya cuba buang sikap ma-rah. Dari memu-kul, saya mula berhenti memukul. Dari meneng-king, saya mula rendahkan tone suara. Dari ma’rah-ma’rah, saya mula senyap. Dari ma’rah berjam-jam, saya mula ma’rah dalam tempoh sekejap. Dari ma’rah bersambung-sambung, saya mula ma’rah masa tu saja.

Ya, tak mudah. Ianya proses yang lama. Bertahun-tahun. Jadi, apa rahsianya?

Tak ada rahsia.

1. Saya banyak membaca dan cari ilmu terutama sekali bab parenting. Sebab life saya surirumah, 24 jam dengan anak. Saya mesti tackle punca utama buat saya st’ress. Bila ada ilmu, baru saya faham kenapa anak tantrum, kenapa anak mera-gam, kenapa anak bere-mosi.

2. Saya jaga makan. Saya perasan, bila saya eat clean dan makan dalam portion yang sedikit, emosi saya semakin baik. Bila saya follow penulisan doktor-doktor di Facebook, fahamlah saya. Makanan memang berkait rapat dengan emo-si, terutama sekali kalau pengambilan gula dan tepung yang berlebihan. Jadi saya mula kurang makan makanan manis. Percaya tak, dulu sentiasa standby stok kek SR dalam peti.

3. Setiap malam, saya selalu minta maaf pada suami dan anak-anak. Saya sedar, jadi ibu bukan tanda saya ada kuasa veto untuk control anak. Saya sedar, saya bukan isteri yang sempurna buat suami saya. Amalan meminta maaf buat saya turunkan ego, lama-lama ego akan lenyap.

4. Saya mula meme-luk dan mencium anak. Dulu, Mawar sangat takut pada saya. Sekarang, kalau Mawar nak ke sekolah mesti dia dapatkan saya dulu. Peluk dan cium tangan. Pergi kedai pun nak salam.

5. Saya mula ambil insiatif “pejam mata” bila anak buat silap. Contoh macam dalam gambar ini, Muawwiz nak tutup botol mineral sendiri. Yalah, dah 2 tahun ni semua benda dia nak buat sendiri. Saya cakap “okaylah, Awiz tutup sendiri.”

Tak lama lepas tu Muawwiz datang cakap minta maaf. Saya tanya kenapa? Dia tunjuk air tumpah. Yeee memang menyi-rap juga dibuatnya. Saya tarik nafas, saya jawab pergilah ambil kain di dapur. Boleh lap. (tanpa ma’rah-ma’rah)

Berlari anak Muawwiz ke dapur, ambil kain lap tangan terus lap air atas lantai. Kain lap tangan? Ya Allahhhh… Saya senyum jeee. Dah selesai lap Muawwiz kata dah mami. Saya kata okay pergi letak kain di singki dengan nada lembut. Kemudian saya puji, saya cakap bersih lantai ni, macam baru lepas mop.

Tak lama lepas tu, saya pula tertumpahkan air. Terus Muawwiz bersuara “tak apa mami, air boleh lap. Nanti pergi ambil kain” bersahaja saja dia bersuara, sama macam saya tegur dia sebelum ini. Sayu pulak hati ni bila anak tegur kita. Anak memang copy paste apa kita buat.

.

Akak-akak, abang-abang, bersabarlah dengan diri sendiri kalau nak berubah. Ada masa kita boleh, ada masa kita tak boleh. Itu biasa.

Berdoalah pada Allah. Bawa berbincang dengan pasangan sebab bagi saya, kunci perkahwinan itu ialah komunikasi. Mintalah pasangan beri sokongan. Kemudian sama-samalah berusaha.

“It takes two to tango.”

Cuba. Belum cuba belum tahu.

#catatannaziasuhaimi #MDD #anxietydisorder #sayabersamaanda #sayapilihsembuh #kitayangbaru #NNS #muawwiz

Sumber : Nazia Suhaimi

Related articles