Cara Goreng Telur Mata Kerbau Yang Cantik Elok, Kena Ikut 3 Tips Ini

Telur mata kerbau terkadang menjadi pelengkap kepada sesuatu hidangan. Tak kiralah nasi goreng ke, mi atau meggi goreng mahupun nasi lemak. Gadingan hidangan ini automatik menjadi sempurna dengan adanya telur mata kerbau.

Bila tengah lapar pun cukup dengan hidangan telur mata kerbau ingin menjadi santapan.

Namun jika anda ingin masak telur mata kerbau yang ‘perfect’ ada caranya. Barulah boleh dapat kuningnya yang cantik dan sempurna.

Seorang lelaki bernama Wan Luqman ini kerjanya sebagai tukang goreng telur berkongsikan tip dan cara yang betul untuk menghasilkan telur mata kerbau yang elok rupanya.

Mari sama-sama baca perkongsiannya di bawah

TIPS GORENG TELUR MATA KERBAU

Hi assalam, Saya ni kerjanya sebagai tukang goreng telur sahaja. Saya specialist dalam goreng telur mata. Macam-macam kerja ada didunia ni, jadi saya pilih kerjaya ni. Maklumlah kite spm je…

Jadi saya nak kongsikan sikit tips-tips nak buat telur mata kerbau.

PERTAMA

Guna kuali kecil dan ke dalam sedikit lengkuknya. Sebab telur putih akan membaluti telur kuning tu sikit dan telur tu tak merebak ikut saiz kuali.

KEDUA

Minyak kena lebih supaya dia akan tenggelam biar rata. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dahulu, jangan terus pecahkan ke dalam kuali. Jangan risau, kita toss dulu atas sudip bagi minyak tu meleleh jatuh selepas goreng, jangan angkat ke pinggan terus. Bila keliling putih dah mula garing sedikit, kemudian boleh di angkat.

KETIGA

Guna telur saiz D ataupun E. Ianya lebih afdal. Selalu kita order kat kedai, bila mintak telur mata kerbau, dibaginya telur mata jin mata satu, telur mata buta sebelah dan paling teruk telur mata dajal, musibah namanya tu.

HASILNYA

Bila telur macam ini. Kuning-kuning tu samada cair atau separa cair. Baru berselera.

Sekian, Terima kasih dan selamat mencuba!

Sumber/Foto :  Wan Luqman via My Resepi

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk artikel-artikel yang lebih menarik

Related articles