Cara Buat Sup Ayam Halia Lada Hitam Untuk Kembalikan Selera & Panaskan Badan Ketika Tidak Sihat

Bila tidak sihat selera makan pun kurang jadi ada hidangan-hidangan tertentu yang boleh kita sediakan untuk kembalikan selera seterusnya panaskan semula badan dan perut untuk kembalikan tenaga supaya lebih bermaya.

Maka antara hidangan yang sesuai dihidangankan kepada orang yang kurang sihat antaranya Sup Ayam Halia Lada Hitam. Resepi perkongsian Lin Zalika ini sangat sesuai digunakan untuk menyediakan hidangan ini. Mudah dan ringkas.

Jom kita ikuti perkongsian dibawah.

ARTIKEL BERKAITAN : Resepi Sup Telur Chinese Style Ala Hotel, Hirup Panas- Panas Memang Layan Beb!

SUP AYAM HALIA LADA HITAM

Untuk panas kan badan dan perut sesuai untuk orang tak sihat.

BAHAN-BAHAN :

  • Ayam – dipotong dan dibersihkan
  • 1 batang serai – diketuk
  • 1 sdb lada hitam
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • Sedikit daun bawang
  • 1 sdb gula
  • Garam secukupnya

CARA-CARA MEMASAK

1. Masakkan air sehingga panas.

2. Tumbuk bawang merah, putih & lada hitam.

3. Masukkan serai, halia, bahan tumbuk, ayam, garam & gula.

4. Tutup & biarkan ia masak.

5. Masukkan bawang putih & daun bawang.

Siap untuk dihidang. Kalau tak nak makan nasi, masih boleh makan sup ni begitu saja. Nak diet lah katakan.

Apa saja jenis hidangan bersup lebih sesuai dihidang dan dimakan waktu malam. Cuaca malamkan agak sejuk, sesuailah dengan hidangan bersup.

Selamat mencuba.

Sumber/ Foto :Lin Zalika via MyResipi

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda !

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda: “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk tips dan artikel-artikel menarik

Viral Malaysiaku

Related articles