Cara Buat Sandwich Sushi Guna Roti, Sangat Sesuai Untuk Yang Tak Nak Makan Nasi

Menu perkongsian Shahrul Bieha ini memang menarik dan kreatif. Diolahnya sandwich menjadi sushi. Sushi bread sandwich atau sushi sandwich ini sangat mudah disediakan malah dengan sedikit kreativiti ia bukan sahaja sihat dan menyeyangkan malah dapat meningkatkan selera anda.

Menarik dan boleh diolah menjadi menu diet. Mari kita ikuti perkongsian dibawah ini.

ARTIKEL BERKAITAN : Ringkas! Guna 2 Bahan Je Inti Sandwich Telur Ni, Rasanya Sungguh Sedap. Anak-Anak Pasti Suka

RESEPI SUSHI BREAD SANDWICH

Baru sempat nak letak resepi tak sangka ramai yang nak. Semoga kalian murah rezeki cuba lah insyallah sedap..

BAHAN-BAHAN :

  • Seaweed roasted potong 2 (beli yang khas untuk buat sushi)
  • Roti Gardenia
  • Salad secukupnya
  • Mayonis
  • Carrot yang telah dipotong memanjang
  • Sosej / crabstick dicelur dan dipotong-potong

Nota: Ramai yang tanya nak beli seaweed dekat mana yang halal. Biasanya boleh beli dekat Aeon atau Shopee mudah nak dapat.

BAHAN-BAHAN TOPPING :

Sos cili
Mayonis
Sos thousand island / sos keju
Bijan

CARA-CARA PENYEDIAANNYA :

1. Sapu dahulu mayonis pada roti di bahagian depan dan belakang.

2. Susun roti pada seaweed yang telah dipotong dua dan lenyekkan roti tersebut untuk memudahkan rolling seperti sushi.

3. Kemudian, susun carrot, sosej dan daun salad seperti nak buat sandwich.

4. Gulungkan sandwich sushi dan boleh potong kepada 5 bahagian.

5. Boleh hiaskan dengan bahan topping mengikut kreativiti masing-masing.

Dah siap, korang dah boleh menjamu selera dan sesuai juga untuk bawa bekal.

sandwich sushi

Selamat mencuba!

Sumber/Foto : Shahrul Bieha via MyResipi

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk artikel dan tips-tips menarik


Viral Malaysia Ku

Related articles