Cara Buat Sambal Kicap Power Yang Sesuai Dimakan Bersama Apa Sahaja. Pasti Berbaloi-Baloi!

Sambal kicap merupakan satu hidangan yang menjadi penambah rasa, sebab itu ia menjadi kegemaran sesetengah orang. Rasanya yang pedas-pedas buatkan penggemarnya dapat menikmati hidangan makanan yang terhidang. Dimakan pula bersama sup, soto, nasi goreng, mee goreng, mahupun ikan bakar. Nikmatnya tak terkata. Jika orang Johor biasanya dia buat cicah dengan pisang goreng sekali. Fuh, memang terangkat!

Resipi sambal kicap sedap perkongsian saudari Ida Hassan ni nampak biasa-biasa je. Tapi ada ramuan istimewa yang membuatkan ia jadi lebih sedap dan berbeza dengan yang biasa kita makan. Oleh itu bagi siapa-siapa yang kurang mahir buat sambal kicap, bolehlah cuba resipi yang dikongsikan ini.

SAMBAL KICAP POWER

Saje nak share, siapa-siapa yang kurang mahir buat sambal kicap boleh lah cuba resepi saya ni tau. Memang sedap sangat… makan dengan mee/ bihun sup ke…Mee rebus ganu ke…Soto ke…ape-ape jelah yang sesuai. Memang mabeles sesangat.

RESEPINYA :

  • Segenggam Cili padi
  • Seulas bawang putih
  • 3 biji limau kasturi ( pilih buah yg masak)
  • Secawan kicap Manis
  • 2 sudu gula pasir

CARA MEMASAK:

1. Ambil limau kasturi, belah dua dan buang bijinya bagi mengelakkan sambal menjadi pahit.

2. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar lumat. Untuk limau kasturi, masukkan 2 biji sahaja. Satu biji lagi hanya perah jusnya sahaja dan kulit dihiris halus.

3. Bila siap dikisar, masukkan kulit limau yang dihiris tadi ke dalam campuran sambal kicap.

4. Letak sambal kicap dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk. Keluarkan bila hendak dinikmati. Berbulan-bulan boleh tahan.

Mudah dan ringkas kan, Selamat mencuba!

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku

Oleh : Viral Malaysia Ku
Sumber/Foto : Ida Hassan via Rencah Rasa

Related articles