Cara Buat Kaswi Gula Merah Yang Sedap & Lembut Bergoyang, Sukat Guna Cawan Je!

Bagi penggemar kuih kaswi, memang kena cuba resepi kaswi yang ini. Rasanya yang lembut dan bergoyang , disalut pula dengan kelapa muda memang membuka selera. Yang bestnya, bila dah sejuk tetap lembut kuih kaswi ni.

ARTIKEL BERKAITAN : Som Som Sagu Lembut Bergedik & Sedap Pula Tu. Nah, Opah Kongsikan Resepinya!

RESEPI KASWI GULA MERAH PALING SEDAP

KASWI GULA MERAH… Hari tu opah share kaswi pandan kan. Ni hat gula merah pulak. Opah buat tanpa derhaka sedikit pun. Ambil dari page puan #SheilaRusly.. opah udoh nerai (cuba)…. Alhamdulilah, segak bergaya hah.

BAHAN-BAHAN :

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung ubi
  • 3/4 cawan gula
  • 1 cawan gula merah atau gula perang
  • 5 cawan air
  • 3/4 sudu teh kapur makan dicampur 3 sudu makan air

** Gunakan cawan metrik untuk sukatan yang tepat

CARA-CARA PENYEDIAANYA :

1. Daripada 5 cawan air , panaskan sekejap 2 cawan air untuk larutkan gula dan gula perang.Bila semua dah larut, tapis dan sejukkan.

2. Dalam bekas yang besar, masukkan air gula dan baki air tadi bersama dengan bahan-bahan yang lain.Kacau sebati dan barulah dimasukkan air kapur yang telah dicampur air.

Jangan terlebih guna air kapur. Nanti kuih akan rasa pahit dan juga keras.

3. Didihkan air dalam pengukus dan alas pengukus dengan kain tuala untuk elakkan air menitik ke atas permukaan kuih yang akan dikukus nanti. Oles acuan dengan sedikit minyak masak dan barulah dituangkan adunan kuih.

4. Kukus dengan api sederhana selama 30-40 minit bergantung kepada saiz loyang yang digunakan.Bila dah masak, sejukkan terlebih dahulu barulah dipotong.

5. Gaulkan potongan kuih kaswi ke dalam kelapa muda yang diparut beserta sedikit garam dan gula jika suka.

Sedapnya dimakan kan untuk hidangan minum petang. Selamat mencuba resepi kuih ni.

Sumber/Foto : Mas Cotek

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk artikel dan tips-tips menarik

Viral Malaysia Ku

Related articles