Cara Buat Dangai Kukus Yang Sedap & Beraroma. Guna 4 Bahan Sahaja!

Kuih Dangai antara hidangan tradisi yang kekal diwarisi oleh generasi ke generasi. Walaupun ramai generasi muda pada hari ini mungkin kurang mengenali kuih ini namun ia masih kekal mendapat permintaan ramai sehingga ke hari ini.

Jika ke pasar-pasar malam kita akan nampak kuih dangai ini masih dijual. Aroma harum kelapa pasti memikat selera penggemarnya. Kuih ini juga ada pelbagai versi, ada yang dibakar ada juga yang dikukus.

Resepi Kuih Dangai kukus perkongisan Puan Nurul Hairi memang mudah disediakan dan sedap. Nak membuatnya pula hanya guna 4 bahan sahaja. Nak buat? Jom ikuti perkongisan beliau di bawah ini

ARTIKEL BERKAITAN : Sedap & Lembut, Ini Cara Buat Apam Balik Homemade Menggunakan Sukatan Cawan. Pasti Jadi!

RESEPI DANGAI KUKUS

Dangai Kukus, kuih permintaan ramai sekarang ini.

BAHAN-BAHAN :

(Anggaran 26 Biji Saiz Lompang Kecil)

  • 3 Cawan Kelapa Parut Putih
  • 1 Cawan Tepung Pulut
  • Sedikit Garam
  • Gula Merah atau Gula Melaka Secukupnya

CARA-CARA MEMASAK :

1. Masukkan 3 cawan kelapa parut putih bersama 1 cawan tepung pulut dan sedikit garam.

2. Gaul manja semuanya.

3. Masukkan 1 sudu penuh kelapa parut tadi kedalam acuan. Tekan-tekan manja kelapa tersebut. Buat lubang tengah dan masukkan 1 sudu kecil membukit gula merah atau Gula Melaka.

4. Sediakan air kukusan. Nak lebih wangi, masukkn 4 helai daun pandan ke dalam air kukusan tersebut. Untuk aroma yang wangi.

5. Setelah itu boleh kukus kuih Dangai tersebut sehingga kuih masak.

Siappp. Sedia untuk dinikmati.

TIPS :

Untuk kelapa palingg sedap guna kelapa sedang-sedang. Tak muda sangat, dan tak tua sangat. Tapi jika tiada pilihn, kelapa tua pun boleh. Ambil yang putih sahaja.

Sumber/Foto : Puan Nurul Hairi

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk artikel dan tips-tips menarik

Viral Malaysia Ku

Related articles