Cara Buat Ayam Kukus Masak Taucu Pedas Halal, Tinggal Gaul & Kukus Je

Resipi ayam kukus tauchu pedas ini merupakan masakan tradisi kaum/orang teochew. Versi halal menggunakan ayam yang dikongsikan oleh Mary Teo Lee Na.

Di Malaysian sendiri masakan ayam tauchu pedas ini sudah banyak disajikan di rumah-rumah kerana rasanya yang sedap. Alang-alang ada tauchu dirumah tu apa kata anda cuba resipi masakan ini.

ARTIKEL BERKAITAN : Resepi Nasi Ayam Hainan. Rasa Sekali Pasti Anda Nak Makan Lagi!

RESIPI AYAM KUKUS TAUCU PEDAS

Lauk ini tak guna garam sebab dah guna kicap cair dan pati ayam. Tapi kalau nak letak pun tak apa.

BAHAN-BAHAN :

  • Ayam
  • 1 biji bawang holland – cincang
  • 1 labu bawang putih – cincang
  • 6 cili merah – cincang
  • 1 sdb taucu
  • 1sdb kicap cair
  • 1sdb minyak bijan
  • 1sdb sos tiram
  • 2 sdk serbuk pati ayam
  • Sedikit lada sulah

CARA-CARA PENYEDIAAN :

1. Gaulkan ke semua bahan tadi dengan ayam.

2. Selepas semua bahan dah serap dalam ayam, masukkan ke dalam dulang dan kukus selama 40 minit.

3. Sudah 40 minit, boleh angkat dan siap untuk dihidang.

SIAP!

Mudah je kan nak buat lauk ini, sesuai untuk korang yang nak diet dan kurangkan kalori dalam makanan.

Lagi sedap kalau makan time tengah panas-panas bersama nasi fuhh nikmat betul.

Selamat mencuba semua.

Sumber/Foto : Mary Teo Lee Na Via MyResipi

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda !

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda: “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk tips dan artikel-artikel menarik

Viral Malaysiaku

Related articles