“Buat Hari-hari Pun Tak Puas Makan,” Ini Cara Mudah Buat Nasi Air Kelate

Nasi air atau bubur nasi ini sememangnya menjadi menu yang menarik di negeri Kelantan, tambah pula dengan lauk-lauknya memang mantaplah. Silap-silap bermangkuk duk makan nasi air kelate ni.

Nak menyediakannya mudah sahaja. Ikuti sahaja resepi perkongisan Nor Shahida Yusoff ini. Confrim menjadi dan sedap.

Jadi, jom kita ikuti resepi cara penyediaan nasi air Kelatan ini di bawah.

ARTIKEL BERKAITAN : Sup Tepung, Menu Sarapan Pagi Atau Malam Yang Sangat Sedap & Berkhasiat

NASI AIR KELATE

Buat hari-hari pun tak puas nasi air kelate ni.. senang je. Jom masak

BAHAN-BAHAN NASI :

  • 1 1/2 pot nasi
  • 1inch halia
  • Sedikit garam

BAHAN-BAHAN KUAH SUP :

  • 1 biji bawang merah *dihiris
  • 2 biji bawang putih *dihiris
  • Bunga lawang
  • Kulit kayu manis
  • Halia
  • Akar ketumbar
  • Isi ayam
  • 1 Kiub pati ayam
  • Sedikit Garam
  • Sedikit Gula
  • Sedikit ajinomoto

BAHAN-BAHAN MINYAK BAWANG PUTIH :

  • 2 biji bawang putih *dicincang
  • Sedikit minyak

BAHAN-BAHAN SAMBAL KICAP :

  • Bawang putih
  • Cili padi
  • Kicap
  • Garam
  • Gula

CARA-CARA PENYEDIAAN :

1. Beras dibasuh terlebih dahulu, kemudian digoreng sekejap sampai kering. Blender beras + air. Masukkan dalam periuk dan tambah air.. kemudian tambah halia dan sedikit garam.

2. Goreng ikan bilis sampai garing. Dan garing toskan. Minyak ikan bilis kita guna untuk goreng bawang untuk masak sup.

3. Yang ni bahan-bahan untuk masak sup.

4. Masukkan bawang merah, bawang putih, kayu manis, bunga lawang ke dalam minyak ikan bilis tadi sampai garing. Minyak ni la yang menyedapkan rasa kuah sup nasi air ni.

5. Then masukkan ayam, air, halia, kiub pati ayam

6. Masukkan akar daun ketumbar

7. Untuk minyak bawang putih, bawang putih+ minyak kemudian goreng sekejap atas dapur. Bawang tu masuk masa sebelum minyak panas lagi ye, kalau tunggu minyak panas, nanti bawang tu hangus.

Sepatutnya guna limau nipis dan daun bawang, tapi kat rumah takde, so guna apa yang ada. Ada yang tak ade sukatan, main letak je sebab tak pandai sukat betul-betul.

DAH SIAPPP

Sumber/Foto : Nor Shahida Yusoff 

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk artikel dan tips-tips menarik

Viral Malaysia Ku

Related articles