Bersihkan Sendiri Kesan Kotor Pada Kusyen Kereta. Modal Cuma RM6 Saja, Jimat Dan Mudah

Hampir semua kita memiliki kereta, paling tidak sebuah kereta. Bahagian luar kereta mungkin mudah untuk kita bersihkan namun jika dilihat pada bahagian dalam kereta terutamanya bahagian seat/kusyen kereta pasti tak sah kalau kusyennya tiada kesan kotoran hasil tumpahan air minuman, makanan, terutamanya yang sudah bekerluarga. Kesan air liur anak pun ada.

Kadang geram lihat kusyen kereta yang bertompok-tompok tu kan? Dalam geram tu pun sedar tak sedar kadang tak pernah bersihkan pun walaupun sekali.

Jika nak hantar ke kedai pun kosnya agak mahal, Tapi kan buat apa nak bazirkan duit kalau kita boleh bersihkan sendiri, modal pun tak sampai RM10. Yang kena tambah cuma tenaga, itu pun tak banyak. Ini cara dikongsi oleh Puan Farizah Lubna.

BERMODALKAN RM6, INI CARA BERSIHKAN KUSYEN KERETA ANDA

Nak share benda best utk CUCI KUSYEN KERETA! Takde la berpeta/berdebu lagi kusyen kereta tu.
Boleh untuk carpet, sofa dan tilam gak!

Nak hantar cuci kat kedai mahal kan! Jom buat sendiri. Murah je beli kat Mr. DIY RM6+ je
Memang puas hati~

Saya ajar camne nak cuci bagi bersih ye

Ada 2 jenis foam cleaner ni. Yang saya beli ni RM6.75 warna merah tu. Yang lagi 1 tu tough stain RM15.25 mungkin lagi best. Boleh try. Saya beli yang RM6.75 ni sebab siap dengan berus sekali.. hehe

LANGKAH-LANGKAH :

(1) Vacuum dulu kusyen kereta tu, jadi habuk/debu besar-besar tak kacau nanti.

(2) Lepastu amik tin foam cleaner ni dan goncang-goncang dulu, jarak lebih kurang 10cm dari kusyen tu spray je. Banyak pun takpe, nanti keluar buih-buih putih. Kena goncang dulu tau!

Spray bagi penuh macam ni

(3) Lepastu guna berus dia bagi tu untuk gosok bagi rata dan supaya meresap dalam kusyen tu

Ni lepas berus sikit-sikit

(4) Tunggu dalam 2-3 min camtu biar dia meresap lepastu boleh berus lagi pakai berus atau lagi best amik kain basah dan tonyoh-tonyoh.

Ni lap pakai kain basah. Tengok langkah-langkah dia ye di post

(5) Lepastu kalau tak puas hati spray la lagi. Kesan kotoran yang dah lama kena buat 2-3 kali dan kena gosok. Lepas dah ok boleh la jemur sekejap kereta kat matahari bagi kering

(6) Tadaa~ bersih dah! Jimat pun jimat!

Sebelum dan selepas. Ni baru sekali je sy try. Nanti nak buat lagi

Baca dulu ye jenis fabric apa yang sesuai. Selamat mencuba~

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku

Oleh : Viral Malaysia Ku
Sumber/Foto : Farizah Lubna

Related articles