Allahuakbar. Perkongsian Yang Sangat Hebat, Menyentuh Hati & Membuka Mata Dari Faizal Tahir Mengenai Anaknya

Allahuakbar. Perkongsian yang sangat sangat hebat, menyentuh hati dan membuka mata dari @faizal_tahir mengenai anaknya. Sentiasa positif dan segala yang Allah beri adalah yang terbaik buat kita. Sentiasa bersangka baik.

Mari kita ikuti perkongsian Faizal Tahir ini, mudah-mudah kita dapat ambil manfaat dan pedoman daripada apa yang dikongsikan ini.

Salah satu benda yang baru untuk tahun 2022 ini untuk saya dan keluarga saya adalah kehadiran anak ketujuh.

Alhamdulillah,

So, anak ketujuh saya saya ini, pertama sekali adalah anak perempuan, Alhamdulillah.

So, saya dah dikurniakan 3 orang anak lelaki dan 4 orang anak perempuan. Dan nama yang kami pilih untuk anak ini adalah Maryam.

Maryam Tahirah

Maryam semperna mengambil nama daripada ibu Nabi Isa dan Tahirah diambil semperna nama ayah saya Tahir yang saya telah kehīlangan ataupun telah kembali kepada Pecipta

إِنَّا ِلِلَّٰهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembalī

Dan anak saya yang ketujuh ini sebenarnya cucu arwah ayah saya yang dia sangat-sangat tak sabar nak jumpa.

Ayah saya banyak sebut, ‘Ohh bilalah boleh jumpa..’

Namun, dia tidak sempat berjumpa, maka itu perancangan Allah

‎قَدَرُ اللَّهِ وَمَا شَاءَ فَعَلَ

Qadarullah wamaa syaa’a fa’al
“Ini adalah takdir Allāh, dan apa yang Dia kehendaki, Dia lakukan.”

Allah dah tentukan jadi itulah yang terbaik untuk kita. Kadang-kadang kita tak tahu, selalunya kita tak tahu.

So, Maryam Tahirah Binti Ahmad Faizal

Maryam ini adalah anak kami yang Allah beri keistimewaaan, Alhamdulillah

Yang sangat-sangat special kepada saya. Di mana Maryam ini sewaktu dia di dalam kāndungan isteri saya doktor dapat detēct a few problēms. Beberapa masalah, komplikasi.

Mula-mula tu jantung, kemudian di confirm kan sebagai Tetrālogy of fallt (TOF). Maknanya dia punya campuran darāh dengan oxygen tu dia tak cantik, tak bagus apa semua.

So itu masalah pertama yang doktor dapat detect. Masa tu dah dapat tahu lah memang nak kena operāte jantūng Maryam selepas dia lahir. Kita orang memang dah kena prepare lah untuk itu. Mēntally, physically semualah financīally.

Beberapa bulan lepas tu buat scan lagi, doctor check lagi dan dapat tahu ada masalah lain dalam perut iaitu ada dōuble bubblē (Doudēnal atresīa) dalam perut Maryam yang membuatkan dia māsalah nanti nak makan apa semualah.

So bila doctor detect benda ni dan dia kata dikaitkan pula dengan masalah komplikasī jantung tadi Tretrōlogy of fallōt, doktor macam nak bagitau tu agak berat. Dia kata :

I think you should check, check yang proper untuk isteri saya, sebab kemungkinan besar bila ada komplikasī ni, ada Dōwn syndrōme..”

Sebulan sebelum isteri saya due bersalin tu, dapat tahu lah confrim lah, memang Dōwn syndromē. 

Saya menerimanya dengan baik. Alhamdulillah. Redha kan.. itulah yang Allah bagi. Saya tiada rasa down ke, tiada rasa macam frūst ke apa kan.

“Kenapa tiba-tiba anak aku ada dōwn syndromē

Itu dah tertulis.

Apa yang saya boleh kongsikan sebenarnya adalah sewaktu saya bagitahu kepada teman-teman di office, teman-teman berkud, kawan-kawan semua, keluarga sebelah isteri, keluarga sebelah saya, bila bagitau basically semua orang bagi jawapan yang sangat positif. Memberi semangat.

So benda tu lagi membuat saya rasa comfortable.

Usually, bila saya sebab kepada sesiapa pun, benda pertama yang akan keluar adalah

‘Masha-Allah, Subhana-Allah, Allah kurnikan kepada kau anak syurga bro’

Subhana-Allah, masa tu hati saya dengar tu memang macam tersentuh. Macam, tak expect macam tu.

“Ni anak syurga ni bro”

Lepas tu benda-benda tu dah biasa dia orang akan cakap,

“Tak semua orang dapat, kita ni terpilih diberikan anak yang special macam ni..”

Alhamdulillah, benda tu sangat memberi semangat dan memberi kekuatan kepada saya dan isteri saya  dan salah satu benda yang saya ingat, masa doktor cakap dengan saya, anak saya ni saya tak boleh sama treatment  ataupun layanan yang saya berikan kepada anak-anak yang lain. Memang kena extra attention, extra care. Doktor cakap :

“This bāby really needs you..”

Masa doktor cakap macam tu dekat saya, benda yang terdetik dekat saya punya hati, terdetik dekat fikiran saya, saya tak sebutlah, saya tak bagitau dekat doktor tu. Sebenarnya salāh tu.

“Bukan anak saya ni yang sangat perlukan saya, saya yang sangat perlukan anak saya ni”

Untuk saya menjadi seorang manusia yang lebih baik, untuk saya jadi manusia yang lebih bersyukur, untuk saya boleh improve diri saya sebagai hambā Allah, benda itulah yang membuat saya sangat-sangat bersyukur. 

Bila saya sedar yang Allah hantar benda macam ni sebenarnya dengan satu niat yang sangat baik. Sebab kita kena selalu bersangka baik dengan Allah kan?

So, Alhamdulillah, apa yang saya boleh share sebenarnya daripada pengalaman saya adalah pada waktu itu saya masih boleh berfikiran positif apa semua tetapi akan ada lagi banyak ujīan. Ini baru permulaan.

So saya akan melalui banyak lagi ujīan-ujīan yang saya akan melalui banyak lagi hari-hari yang akan mengajar saya banyak benda baru. I’m not prefect, saya tak akan perfect. Sebab tu kita ni manusia nak kena belajar,

Take one day at the time’ 

Jangan terlalu orang kata nak tergōpoh-gopōh kan?

Nak cepat sangat apa semua benda kan?

Selagi saya ni masih hidup, selagi Allah provide ada saya rezeki, selagi Allah bangunkan saya setiap pagi, selagi itulah saya tak boleh give up, selagi itulah saya kena improve diri saya dan sedar yang saya punya tanggungjawab, tugas saya di dunia ni belum selesai dan take it in a positive way, itu adalah sebab Allah nak bagi kita sampai tahap terbaik kita sebelum Dia ambil kita. Kita bersangka baiklah dengan Allah

والله تعالى اعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy رضي الله عنه, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه bersabda : “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Like dan Follow kami di @viralmalaysiaku untuk info-info menarik

Oleh : Viral Malaysia Ku
Video : Sinar

Related articles