6 Petua Nak Sambal Tempe Tahan Lebih Lama Dan Rangup

Selamat tengahhari semua. Beberapa hari lepas ada yang tanya Ira macam mana nak buat sambal tempe rangup kriuk kriuk, tak lembab macam masuk angin. Actually sebelum ni pun ramai gak tanya Ira tips buat sambal tempe. And now baru Ira terfikir, ramai lagi kot yang tak tau macam mana buat sambal tempe rangup dan tak sougy.

Diorang tanya Ira bukan sebab ira terer masak, tapi sebab mama keturunan jawa. Diorang slalu beli sambal tempe mama. Jadi dorang tau mama buat sambal tempe memang sedap! hehe

BACA JUGA : TIPS MASAK TEMPE SUPAYA GARING DI LUAR, LEMBUT DI DALAM

So harini Ira kongsikan

6 TIPS SAMBAL TEMPE RANGUP DAN TAHAN LAMA

(1) GUNA CILI KERING BLEND

Cili kering tu korang blend jangan blend dengan air yang sikit. Contoh cili kering korang HALF jug blender tu, air plak bagi lebih sikit dari half tu. Baru la cili kering hancur betul-betul and senang untuk blender tu pusing. Pastu guna cili kering yang pedas. Nak campur yang tak pedas boleh jugak, tapi pastikan cili pedas lagi banyak dari cili yang tak pedas.

(2) TEMPE, KACANG dan IKAN BILIS GORENG ASING

Tempe mentah, kacang dan ikan bilis tu korang kena goreng dulu dan GORENG ASING-ASING. Goreng tempe sampai garing, pastu goreng kacang tanah, last goreng ikan bilis. Ketepikan. Masa sambal tu dah almost siap nanti panas-panas kita gaul semua sekaligus. Baru la rangup setiap elemen sambal tempe kita. Gituuuuu.

sambal tempe

(3) BAWANG PUTIH dan BAWANG HOLLAND BLEND

Bawang plak jangan guna bawang tumbuk. Blend jugak. Guna bawang PUTIH dan bawang HOLLAND, ok?

(4) GULA

Gula plak Ira guna guna putih je. Tapi, Ira pernah buat eksperimen guna GULAPONG. Seriously lagi sedap. Hehehe sorry ma, kakak derhaka resepi turun temurun! 😝 Gulapong ni spesis gula melaka cumanya gulapong ni ada dekat Sarawak je. Boleh beli dekat Shopee ye kalau nak cuba gula tu.

(5) BIG NO TO SOS CILI, SOS TOMATO ATAU SEGALA JENIS SOS!

Nak buat sambal tempe, JANGAN sekali-kali guna sos. Mama and embah Ira memang tak pernah masukkan sos masa buat sambal tempe. Itu la antara sebab paling utama sambal tempe korang lembab.

(6) POTONG TEMPE NIPIS-NIPIS

Tempe tu jangan la segedabak tebal korang potong. Potong nipis, senipis yang boleh. Kalau nak nipis cantik guna pisau cutter. Dalam komen ada Ira update gambar. Nak sagat boleh tapi rasnaya hancur tempe tu nanti.
Itu la 6 TIPS utama kalau nak buat sambal tempe sedap dan rangup. Actually, nak masak ni ikut je taste kita nak macam mana rasa makanan tu. Tapi mungkin dengan sedikit tips ni akan terlunas taste diorang yang macam Ira ni. hehe

Ni pulak resepi sambal tempe mama Ira.

SAMBAL TEMPE MAMA IRA

sambal tempe

BAHAN-BAHAN:

  • 3-5 BUNGKUS TEMPE, POTONG NIPIS-NIPIS *
  • 200G KACANG TANAH *
  • 200G IKAN BILIS *
  • 1 SENDUK BAWANG PUTIH BLEND
  • 1 SENDUK BAWANG HOLLAND BLEND
  • 3 SENDUK CILI KERING BLEND
  • 1 SENDUK GULA PUTIH / GULAPONG
  • 1 SENDUK MINYAK MASAK
  • GARAM SECUKUP RASA

(BAHAN BERTANDA * GORENG DENGAN MINYAK BANYAK, HINGGA RANGUP, SEJUKKAN.)

CARA-CARA :

  1. GUNA API KECIL SETIAP MASA
  2. PANASKAN MINYAK. MASUKKAN BAWANG dan CILI KERING. TUMIS HINGGA BERTUKAR WARNA.
  3. MASUKKAN GULA. MASAK SEHINGGA BETUL-BETUL PEKAT DAN LIKAT. API MESTI SENTIASA KECIL.
  4. DAH PEKAT, MASUKKAN GARAM SECUKUP RASA.
  5. LAST MASUKKAN BAHAN BERTANDA *. GAUL RATA-RATA. TUTUP API, SIAP. SEJUKKAN

Kalau ikut tips ni inshaaAllah tempe, ikan bilis n kacang tanah dalam sambal tu rangup sehingga 1 bulan dan ke atas.

Semoga membantu uolls la ok! Oh ya, Silakan share ye, manatau membantu orang yang tengah usaha nak rasa sambal tempe macam ni. Nanti next time Ira share CARA BUAT TEMPE DARI AWAL.

Tak janji tapi Ira akan usahakan ye. Bye

Sumber/Foto : Ira Yussof II

Related articles