5 Zikir Ini Dapat Melapang Rezeki Seseorang, Amalkan!

Sedia yang kita maklum, rezeki bukanlah sekadar wang ringgit semata-mata. Kesihatan yang baik, kelapangan fikiran, ketenangan hati, bebas daripada hutang dan lain-lain juga turut dianggap rezeki.

Bagi yang beragama Islam, kita seharusnya sentiasa bersyukur dengan setiap pemberian rezeki oleh-Nya. Selain rasa syukur, kita juga boleh mengamalkan 5 zikir ini untuk melapangkan rezeki.

Sebenarnya, terdapat beberapa jenis zikir yang mujarab untuk membuka dan melapangkan pintu rezeki seseorang dengan seluasnya.

5 ZIKIR INI DAPAT MELAPANGKAN REZEKI

Berikut adalah perkongisan Ustazah Asma Harun mengenai tip untuk melapangkan rezeki

5 Zikir Ini Dapat Melapang Rezeki Seseorang, Amalkan!

Siapa yang hendak dapatkan rezeki yang luas, rezeki yang barakah. Ada 5, tetapi ada juga yang amalkan 3.

Ya Allah, Ya Fattah, Ya Razzaq, Ya Wasi’

  • Al-Fattah : ( الفتاح ) Maha Membukakan. 
  • Ar-Razzaq : ( الرزاق ) Maha Pemberi Rezeki. 
  • Al-Wasi’ : ( الواسع ) Maha Luas. 

Ya Allah, yang Maha Membuka, bukakanlah pintu rezeki seluasnya.

Faham tak macam mana kaedah tu? Maksudnya kita gabungkan tiga (3) nama Allah سبحانه و تعالى itu tadi dan kita tutup dengan doa.

Kita sebut dulu.. Allahuma/Ya Allah, Ya Fattah, Ya Razzaq, Ya Wasi’ ..

NAK ULANG BERAPA KALI?

Nak ulang berapa kali? Terserah. Ada orang ulang sekali. ada orang nak ulang 3 kali, ada orang nak ulang 10 kali. Sebab apa? Amalan beramal dengan Asma’ul Husna tidak ada dalil daripada hadis Nabi  صلى الله عليه وسلم berapa kali.. berapa kali.

Walaupun nanti kita ada belajar dengan orang lain, dia tetapkan 30 kali , 60 kali, ada 100 kali . Tetapi dari sudut saya, Wallahu’alam.. saya pun ada dengar ceramah dan ada tanya guru. Dalam bab beramal dengan Asma’ul Husna sebab dia tiada dalil sebagaimana (SubhanallahAlhamdulillah,  Allahu Akbar) 33 kali.. betulkan? Ada dalil-dalil, itu hadis Nabi صلى الله عليه وسلم

Jadi Asma’ul Husna dia umum, maka kita pilih lah jumlah yang penting khusyuk. Kita sebut ‘Ya Allah, Ya Fattah, Ya Razzaq, Ya Wasi’ .. dan kita tutup dengan doa

Ya Allah, bukakanlah pintu rezeki seluasnya

MINTA REZEKI YANG BARAKAH

Tapi kita minta apa.. rezeki yang barakah. Kalau tak barakah Allah سبحانه و تعالى jauhkan daripada kita. Itu lebih baik untuk kita. Kemudian ada orang tambah lagi “.. Ya Ghani , Ya Mughni..”

Ya Allah, Yang Maha Kaya dan memberi kekayaan, berikahlah aku kekayaan dunia dan akhi’rat. 

Tambah, boleh tambah je.. Ada orang tanya.. Ustazah, boleh ke minta kaya dengan Allah? Kan dunia semua tu?

Boleh, Subhanallah, kan Allah suka kepada hambaNya yang meminta dan kitalah yang paling layak meminta kekayaan daripada Allah سبحانه و تعالى sebab kita orang mukmin, kita orang muslim. Kita bukan orang kafir, kita orang Mukmin. Kitalah bila meminta Allah lagi suka daripada orang bukan Islam. Orang bukan islam jika dia berusaha tetap Allah bagi rezeki.. betul tak? Jadi kita minta kaya dengan Allah takda masalah. Ramai sahabat Nabi صلى الله عليه وسلم yang kaya-kaya.

Apa yang dilarang dalam Islam ialah menghimpun harta. Kena paham ye. Kaya dapat harta banyak takpa.. tapi alirkan, sedekah, bantu orang susah. Sebab itu Allah سبحانه و تعالى sangat suka dan Allah سبحانه و تعالى akan tambah kekayaan.. jangan risau

Jadi kita minta tadi… “.. Ya Allah, Ya Fattah, Ya Razzaq, Ya Wasi’, Ya Ghani , Ya Mughni..”

Kita himpunkan nama-nama Allah semua tu.. “..Ya Allah, bukakanlah pintu rezeki seluasnya, Ya Allah, Yang Maha Kaya dan memberi kekayaan, berikahlah aku kekayaan dunia dan akhi’rat… “

sebab kaya dunia musibah.. tetapi kaya dunia dan akhi’rat harta dia tu akan jadi saham di akhi’rat kelak. Sedekah dialah maksudnya. Dia jutawan dunia dan jutawan akhirat.

والله أعلمُ

Mudah-mudahan perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda !

Related articles