3 Doa Yang Sangat Baik Untuk Dibaca Bagi Tujuan Melindungi Anak² Daripada Terjebak Dengan Gejala Tidak Sihat

Cabaran dunia hari ini bebeza. Begitu juga cabaran dalam mendidik anak-anak kita pada zaman ini.

Dengan pelbagai tarikan bu-ruk di luar sana, kita ibubapa mesti berhati-hati. Sedikit sahaja kelekaan kita dalam didikan anak-anak kita, akan beri kesan bu-ruk pada pembentukan peribadi mereka yang akan kekal selamanya.

Melihat kepada risi’ko ini dan tanggungjawab yang berat sebagai ibubapa, kita tak ada jalan lain melainkan kem’bali kepada cara yang diajarkan oleh Islam dalam mendidik anak-anak kita.

Antaranya ialah memohon perlindunngan daripada-Nya. Berikut adalah 3 doa yang ibu bapa boleh amalkan untuk perlindungan anak-anak.

3 doa yang sangat baik untuk dibaca bagi tujuan melindungi anak-anak daripada terje-bak dengan ge-jala tidak si’hat :

#1 . DOA PERTAMA

Surah al-Qadr (إنا أنزلناه في ليلة القدر) dibaca oleh parent untuk anak-anak sejak hari pertama lahir sehingga de’wasa. Kalau boleh sambil pegang ubun-ubun kepala.

Diiringi niat dalam hati parent agar Allah lindungi anak-anak daripada terje’bak ge’jala tidak sihat. Doa ini ulama amalkan untuk anak-anak mereka.

#2 . DOA KEDUA

Diajar anak-anak hafal doa ini setiap kali keluar tandas selepas buang air

اللَّهُمَّ طَهِّرْ قَلْبِي مِنَ النِّفَاقِ وَحَصِّنْ فَرْجِي مِنَ الْفَوَاحِشِ

Allahumma tohhir qalbi minan nifaq, wa hassin farji minal fawahish.

Maksudnya : Ya Allah, sucikan hatiku daripada sifat muna’fiq, dan peliharalah kema-luanku daripada terje’bak dengan perkara ke-ji (zi-na dan seumpamanya).

Parent juga boleh untuk diri masing-masing dan untuk anak-anak dengan diubah sikit lafaz doa tu :

اللَّهُمَّ طَهِّرْ قُلُوبَنَا مِنَ النِّفَاقِ وَحَصِّنْ فُرُوجَنَا مِنَ الْفَوَاحِشِ

Allahumma tohhir qulubana minan nifaq, wa hassin furujana minal fawahish.

Maksudnya : Ya Allah, sucikan hati kami daripada sifat muna’fiq, dan peliharalah kema-luan kami daripada terje’bak dengan perkara ke-ji (zi-na dan seumpamanya).

#3 . DOA KETIGA

Parent baca setiap kali lepas solat dan sebelum tidur.

اللَّهُمَّ إِنّا نَسْأَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِي أَهْلِنَا وَأَوْلَادِنَا وَأَمْوَالِنَا فِي الدِّينِ والدُّنْيَا والْآخِرَةِ

Allahumma inna nas-alukal a’fwa wal a’fiyah fi ahlina wa awladina wa amwalina fid din wad dunya wal akhirah

Maksudnya : Ya Allah, kami memohon keampunan (yang menghasilkan kesejahteraan) dan keafiatan (penjagaan) buat ahli keluarga, anak-anak dan harta kami, dalam urusan agama, dunia dan akhi’rat.

** Sama-sama kita sebagai parent tekun dan rajin membacanya untuk kesejahteraan anak-anak. Ustaz cakap, kesolehan anak-anak itu suatu kerehatan buat ibubapa.

والله أعلمُ

Mudah-mudahan perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda !

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy, beliau berkata : Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda: “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadis Riwayat Muslim : 1893)

Like dan Follow kami di @genganakmuda dan @viralmalaysiaku

Disediakan oleh : abunur@vmk
Sumber : Rajinnya Hari Ini

Related articles